Hava Kanalı İmalatı

25.02.2023
111
Hava Kanalı İmalatı

Havalandırma İmalatı

 

Havalandırma kanaları ortamda bulunan kötü havanın zorlandırılmış ya da doğal yoldan dışarıya atılmasını sağlar. Günümüzde havalandırma kanalları yemekhaneler, fabrikalar, mutfaklar, kafeler, restoranlar, evler gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına göre imalat şekilleri farklı boyut ve teknik özelliklere göre değişmektedir.

 

Hava Kanalları Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Spiral hava kanalları, oval hava kanalları, DKP hava kanalları, bez kanalları, kare prizma kanallarıdır. Üretildikleri malzemeler farklılık göstermektedir. Galvanizli hava kanalları genellikle ağır sanayide metal ve inşaat tozlu alanlarda kullanılır. Bez kanallar ise hijyen açısından önemli gıda sanayisi ve hastanelerde hava üfleme olarak kullanılır. Paslanmaz çelikten üretilen havalandırma imalatı aşamasında ise hava kanalları korozyon açısından dayanaklıdır. Genellikle kimyasal üretim yapan fabrikalarda kullanılır.

 

İmalat Aşamasındaki Ölçümler ve Hesaplamalar Nelerdir?

 

Havalandırmanın düzgün gerçekleşmesi için hesaplamaların doğru yapılması şarttır. Hesaplamalarda hava hızı, kanal kesiti ve hava debisi baz alınır. Hava kanalı basınç kaybı, programlarda hesaplanır ve özel sıvıyla sızdırmazlığı test edilir. Duruma göre önlemler alınır. Dirseklerin metraj ayarlamaları proje yerine ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Hesaplamalarda dirsek açısı ve dirsek basınç kaybı hesaba katılır. Aksi durumda hava akışı sağlanamaz. Havalandırma kanalı pantolon parçası ve yerel kayıp katsayıları programlar ile hesaplanır. Kanal damperi hava içerisinde hava akışını düzenler. Havalandırma imalatı sürecinde belirli riskler gözetilir. Yangın damperi ile yüksek sıcaklık engellenerek dengelenir. Doğal havanın boru içerisinde hareket etmesini sağlar. Kare ve dikdörtgen hava kanallarında debi hesabı boyutlara göre yapılır. Yuvarlak kanallarda ise çap baz alınır. Havanın kanal içerisindeki hızı anemometre ile ölçülür. Ölçme işlemi denge ve verim açısından önemlidir.

 

Hava Kanallarında Ses İzolasyonu Nasıl Sağlanır?

 

Havalandırma sistemiyle kirli havadan kurtulurken ses kirliliğinin önüne geçilmesi şarttır. Hava döngüsü boru içerisinde sağlanırken ses izolasyonu için kaliteli vantilatör kullanılmalıdır. Yalıtım malzemesi olarak polietilen izole levhalar kullanılabilir. Galvanizli çelikten üretilen hava kanalı susturucusu da ses izolasyonu ve verimliliği açısından gereklidir.

WhatsApp Image 2023 02 03 at 13.57.28Kaucuk levha

İmalatta Kullanılan Malzemeler ve Birleştirilme Aşaması

 

Fon air havalandırma fabrikası bu sektörde kendini sürekli geliştirerek daha iyi hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Ürün çizimleri imal edilmeden önce projeye göre 3D programlarında X, Y, Z düzleminde çizilerek hazırlanır. Uzunluklar genellikle 3 metre ve katı şeklindedir. İmal edilen malzemeler ses izolasyonuna uygun ve yüksek ısılara karşı dirençli olmalıdır. Basınç kaybı hesaplamaları son derece önemlidir. Bu hesaplamalar havanın kanal içindeki hız dengesi göz önüne alınarak uygulanır. Ürün üretiminde kullanılan standart çaplar 100 mm ve 1600 mm arasında değişmektedir. Kullanılan profiller standart olarak 20 mm ve 60 mm arasında 5 metre boyundadır.

 

Üretimi yapılan flanşlar galvaniz, paslanmaz metal ve alüminyum olarak 3 tiptir. Havalandırma fabrikası mevcut ağırlık hesabını gözeterek G, U, L, C gibi profil, rot ve klipsleri imal eder. Kullanım alanlarına göre malzeme kalınlığı ve malzemenin cinsi belirlenerek imalat aşamasına başlanır. Malzemeler lazer kesim cihazlarında ileride birleştirmek üzere kesilir. Kesilen parçaların birbirine kenetlenecek yerleri makinayla hazırlanır. Düz, kavisli, yuvarlak ve kare kenet kapatan makinalarla kenetleme işlemleri uygulanır. Hazırlanan parçalar toplanır. Flanş kesimleri yapılır. Malzemeler birleştirilerek puntalama işlemi uygulanır. Anti bakteriyel silikonla sızdırmazlık sağlanır ve paketlenir.

WhatsApp Image 2023 02 25 at 15.07.45

 

Hava Kanalları Bakımı

 

Hastalık yayan bakterilerin ve bazı yağların hava kanallarında birikmesini önlemek için kaliteli filtre seçimi şarttır. Kurulan havalandırma sistemlerinde bakım ve filtre temizliği belirli periyotlarla yapılır. İleriye dönük performans için ve arızalara karşı bu bakım gereklidir. Bu işlem hava kanalı temizleme robotları vasıtasıyla yapılır. Havalandırma şartnamesi kanal sisteminin genel özelliklerinden bahseder. Denetimler için hazır bulundurulmalıdır.

WhatsApp Image 2023 02 03 at 13.52.56

 

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
Paylaş
Ürün Sipariş Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.